Posted on mart. 11, 2017 | 0 comments

Din 2014 incoace, rezidentialul autohton se inscrie pe o traiectorie vizibil ascendenta, din multiple puncte de vedere. in momentul de fata, apetitul pentru cumpararea de locuinte poate fi caracterizat ca fiind unul puternic, având, totodata, reale perspective de crestere.

Cel de-al doilea factor care sustine apetitul pentru achizitiile de locuinte vine din mediul bancar. Astfel, in contextul in care banul lichid nu are o valoare foarte mare, iar un depozit la banca iti aduce mai nimic, este firesc ca plasamentele care pot produce un randament rezonabil, cum sunt cele imobiliare, sa devina atractive. „Atât timp cât yieldul e mai mare decât dobânzile la depozite, e normal sa apara astfel de (mici) investitori”, spune si Gabriel Voicu, directorul New Homes Division in cadrul Coldwell Banker România. Potrivit lui Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro, ponderea cumparatorilor care cumpara in scop investitional creste fata de ce s-a intâmplat in ultimii ani, acestia cautând solutii alternative la dobânzile foarte mici oferite de catre banci.

AVANS ZERO LA PRIMA CASA

Din punct de vedere financiar, statisticile reflecta o tendinta de majorare a puterii de cumparare a populatiei. „Ce am observat este ca ponderea cautarilor de apartamente de Prima Casa a scazut in ultimii ani, sunt mai multi cumparatori dispusi sa ofere preturi mai mari”, spune reprezentantul Imobiliare.ro. La aceasta se impune insa o importanta nota de precautie: „Nu stiu daca am iesit inca din faza in care bugetul era un factor limitativ, exista in continuare multi cumparatori in situatia aceasta”, avertizeaza Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta Esop Consulting.