Posted on apr. 29, 2015 | 0 comments

Fara indoiala investitia intr-un apartament este un pas important in viata fiecaruia dintre noi. In textul ce urmeaza vom incerca sa facem o lista cu cele mai importante lucruri la care trebuie sa fii atent, inainte de a face marele pas.

Pasul I – Documentarea asupra zonei

In loc de a consulta toate ofertele de pe piata, stabileste care este zona care te intereseaza si in care doresti sa iti petreci urmatorii ani. Ia in calcul distanta fata de locul de munca, existenta centrelor comerciale, a scolilor, a mijloacelor de transport in comun si nu in ultimul rand petrece cat mai mult timp acolo si da-ti seama daca iti place cu adevarat.

Daca nu cunosti zona, poti cauta pe internet stiri despre ea sau pareri ale celor care stau in zona. Vezi cu ce probleme se confrunta cei de acolo si gandeste-te daca ele te pot influenta in luarea deciziei.

Pasul II – Stabileste-ti bugetul

Dupa ce te-ai documentat asupra zonei, trebuie sa afli care este bugetul tau pentru un apartament. Poti cauta anunturi de vanzari de apartamente din acea zona: cauta sa aiba caracteristici asemanatoare dupa care imparte pretul la suprafata utila, obtinand astfel pretul pe mp util. Acest lucru te va ajuta in etapele urmatoare dar si in negociere.

Pasul III – Gaseste apartamentul

Aceasta este etapa cea mai importanta.
In primul rand va trebui sa iti stabilesti o perioada de timp in care sa vizionezi apartamente. Aceasta perioada nu trebuie sa se reduca indiferent de ce oferte vei gasi.
Tine minte:

  • nici un apartament nu se va vinde imediat cum apare la vanzare.
  • daca gasesti o oferta de vis probabil ca asa e.
  • nici un agent imobiliar nu iti va spune in totalitate adevarul despre un imobil.

Perioada de vizionari poate fi extinsa daca nu ai gasit ceea ce iti doresti, insa asa cum am explicat mai sus nu poate fi restransa.

Dupa ce perioada de vizionari a trecut, fa o lista cu cel putin 3 apartamente care ti-au placut si asigura-te ca ele mai sunt disponibile. Daca ai greutati in a te decide fa o lista cu plusuri si minusuri la fiecare.

Pasul IV – Afla tot despre apartamentul ales

Daca apartamentul este vechi, poti incerca sa gasesti un vecin care sta acolo de mai multa vreme. El va sti sa iti raspunda la toate intrebarile tale, sau te poate indruma catre cineva care stie sa o faca.

Pentru apartamentele noi procesul este putin mai complicat si necesita, din nou, rabdare.
Iata cateva sfaturi:

  • asigura-te ca blocul nou este finalizat, cu contracte la furnizorii de utilitati (apa, gaze, energie electrica, internet) si cu vecini care s-au mutat deja fara probleme.
  • asigura-te ca blocul are asociatie de proprietari, de preferat ca dezvoltatorul sa nu fie si administrator.
  • afla la cat se ridica costurile de intretinere pentru apartamentul dorit, multe ansambluri rezidentiale noi percep costuri de intretinere foarte mari.
  • asigura-te ca blocul are toate autorizatiile la zi, ca proiectarea a fost facuta corect, ca nu exista probleme la instalatii.
  • verifica finisajele din interiorul apartamentului si functionalitatea obiectelor sanitare, a centralei termice, a aerului conditionat a tamplariei etc. Daca gasesti defecte cere remedierea lor.
  • afla care este portofoliul dezvoltatorului, ce alte blocuri a mai construit. Poti cauta astfel parerile celor care s-au mutat in blocurile acestuia. Poti identifica eventuale probleme de care sa te asiguri ca nu te vei lovi.
  • cauta pe internet grupuri de discutie despre blocul care te intereseaza.

Pasul V – Negocierea

Este etapa in care va trebui sa te detasezi de entuziasmul alegerii viitoarei tale case si sa privesti totul pragmatic si realist. Fiecare dezvoltator sau agent imobiliar are o marja deja lasata pentru negociere. Interesul tau este sa ajungi prin negociere la pretul real al zonei, cel despre care te-ai documentat in Etapa 1. Nu uita ca toate probleme identificate in Etapa IV sunt factori decisivi in obtinerea unui pret cat mai mic!

Acestea sunt cateva puncte de reper dupa care sa te ghidezi atunci cand vrei sa cumperi un apartament. Ai si alte sfaturi pentru cei care vor sa faca acest pas? Esti liber sa contribui la aceasta lista prin comentarii.
Iti dorim o Casa Noua de vis!