Fondul Naţional de Garantare a oferit circa 11.000 de garanţii în primele 6 luni ale acestui an
Guvernul a oferit fonduri de circa 450 de milioane de euro pentru 2014, dar în primul semestru s-au oferit deja garanţii de peste 420 milioane euro.
Vîlceanu (ABI): Ne apropiem de finalul programului. Băncile nu mai sunt interesate să continue.
Prima Casă a început în forţă în prima parte a acestui an, iar Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), autoritatea care se ocupă de aprobarea creditelor pentru programul guvernamental, a anunţat raportul pe primele şase luni.
Potrivit anunţului FNGCIMM, în prima jumătate a acestui an a oferit garanţii pentru 11.000 de credite, iar cele mai multe au fost acaparate de piaţa rezidenţială din Capitală. Cu 30% din totalul garanţiilor oferite, Bucureştiul conduce detaşat în topul creditelor acordate prin programul Prima Casă. Valoarea medie a finanţărilor acordate din 2009 şi până la data de 20 iulie 2014 este de circa 38.300 de euro. În aceste condiţii, ţinând cont de valoarea medie a finanţării şi volumul garanţiilor din prima parte a anului, valoarea totală a garanţiilor se ridică la aproximativ 421 de milioane de euro. Pentru acest an, statul a oferit un fond total de 2 miliarde de lei, la un curs valutar de 4,4 lei/euro, asta înseamnă aproape 455 milioane de euro.
În acest context, cam în aceeaşi perioadă din an, ca şi în 2013, ne apropiem de momentul epuizării fondurilor disponibile pentru programul guvernamental de garantare a creditelor imobiliare, destinate celor care vor să cumpere o locuinţă.
Se va repeta situaţia de anul trecut? Potrivit preşedintelui Asociaţiei Brokerilor Imobiliari din România (ABI), Dragoş Vîlceanu, nu vom asista la o repetare a episodului de anul trecut. „Important nu este faptul că Fondul a oferit 11.000 de garanţii. Cel mai important este că fondurile sunt aproape de epuizare. Cred că ne apropiem de finalul programului Prima Casă. Nu cred că vom mai vedea un program Prima Casă 6”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Vîlceanu.
Întrebat de ce crede că nu va mai fi continuat programul, reprezentantul brokerilor imobiliari ne-a spus că băncile au un cuvânt important de spus. „Nu cred că vom mai vedea o continuare a programului pentru că băncile nu mai sunt interesate să acorde credite prin Prima Casă. Creditele ipotecare standard merg din ce în ce mai bine, iar băncile nu mai au nevoie de subvenţiile de la stat. La creditele în euro, românul oricum plăteşte 25% avans, iar cererea pentru creditele ipotecare standard este în creştere. În plus băncile se finanţează ieftin din afară, la dobânzi în euro de 1% şi vin şi dau aici credite la 7%. În aceste condiţii băncile nu mai sunt interesate de dobânzile subvenţionate de stat”, ne-a explicat Vîlceanu.
Care ar fi principala şansă de continuare a programului
Deşi este convins că programul nu va continua, cel puţin luând în calcul punctul de vedere al băncilor, preşedintele ABI a mai spus şi faptul că suntem în an electroral, ar putea fi o şansă de continuare a Primei Case. „Suntem în an electoral şi trebuie să ţinem cont şi de acest aspect. Poate doar în condiţiile astea să mai continue Prima Casă. Dacă cineva va încerca să câştige capital politic cu ajutorul programului atunci vom putea asista la o prelungire a acestuia”, a mai spus Vîlceanu.
Cum şi unde s-au dat creditele
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat în primele şase luni peste 11.000 de garanţii în cadrul Programului „Prima Casă”, aproape 30% fiind pentru beneficiari din Bucureşti (3.036), în timp ce în Călăraşi, Ialomiţa şi Giurgiu au fost cele mai puţine cereri, câte 33. În topul pe judeţe, în funcţie de numărul de solicitări primite, se află Municipiul Bucureşti cu 27,6%, judeţul Cluj cu 8,1%, judeţul Ilfov cu 7,1%, judeţul Timiş cu 5,8% şi judeţele Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi, cu procente cuprinse între 3-5% fiecare, potrivit Mediafax.
Cele mai puţine solicitări au venit din Călăraşi, Ialomiţa şi Giurgiu, fiecare cu 0,3% din totalul garanţiilor acordate în primele şase luni, respectiv cu câte 33 de credite.
Din analizele statistice efectuate reiese că programul Prima Casă a fost accesat cu preponderenţă de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, care au preferat achiziţionarea apartamentelor de 2 camere.
Din 2009 şi până în prezent statul a oferit garanţii de 2,3 miliarde de euro
Prin contractele încheiate de la începutul Programului (2009) şi până la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garanţii, în valoare de circa 2,3 miliarde euro, pentru credite accesate în valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.300 euro. „Programul continuă să fie cerut şi apreciat de public, în condiţiile menţinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil în acest moment în cadrul programului Prima Casă fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de circa 490 milioane lei destinat achiziţiei de locuinţe prin ANL)”, se arată într-un comunicat al Fondului.
Credite pe Programul Prima Casă, cu garanţii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Ţiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.
Sursa articol: Curierul National