Posted on oct. 12, 2013 | 0 comments

Cele mai vandute apartamente din Iasi din ultimii 10 ani sunt cele de 2 camere. Astfel, dezvoltatorii imobiliari din Iasi au incercat sa se adapteze nevoilor pietei, creand oferte din ce in ce mai avantajoase pentru cumparatorii de apartamente 2 camere Iasi.

apartamente-2-camere-iasi

O analiza a cumparatorului de apartamente 2 camere Iasi
Alegerea in principal a apartamentelor  de 2 camere este facuta, luand in calcul mai multi factori:

 • conditiile economice
 • modificari in legislatie, in principal modificarile aduse programului guvernamental prima casa
 • conditiile de creditare ale bancilor
 • costurile legate de intretinere, care la un apartament de 2 camere sunt mai mici decat la unul mai mare
 • taxe, impozite si asigurari mai mici
 • mobilarea si utilarea unui apartament mai mic este mai putin costisitoare
 • demografia: tinerii pana in 35 de ani sunt cei care cumpara acest tip de apartamente asadar 2 camere sunt de ajuns pentru o familie cu 1 copil

Aceasta tendinta a fost urmata in ultimii 5 ani si este valabila la nivel national.

Programul ‘Prima Casa’ a incurajat cumparatorii sa faca pasul de la plata unei chirii, la plata ratei bancare, care in multe cazuri a fost mai mica.

Dezvoltatorii imobiliari de apartmente noi Iasi s-au adaptat astfel pietei si au creat blocuri noi de apartamente, in care apartamentele de 2 camere sunt prezente in numar mai mare.

UPDATE 23.10.2013

Creditele in lei mai atractive decat acum 2 luni!

Daca acum 2 luni, in cadrul programului Prima Casa,  diferenta dintre creditele pentru apartamente noi in Iasi in Euro si cele in lei era de 30 % in plus la plata ratei in lei, acum acestea s-au redus pana la 8%. Acest lucru se datoreaza dobanzii interbancare (ROBOR) care a scazut mai repede decat s-ar fi asteptat cineva, pe de o parte, si pe de alta parte datorita unor banci care au inceput sa acorde sume mai mari de imprumut si in lei.

Astfel se explica usoarea revenire a pietei imobiliare pentru apartamente 2 camere Iasi si nu numai. Sa speram ca, aceste conditii economice de achizitie a unei locuinte vor tine o perioada cat mai lunga de timp si, de ce nu, chiar se vor imbunatati.

UPDATE 12.10.2013
Credite avantjoase pentru programul PRIMA CASA in LEI sunt acordate de catre Alpha Bank prin programul Alpha Housing Prima Casa. Clientii nostri au ales cu incredere acest credit deoarece pot lua o suma mai buna in aceleasi conditii de la Prima Casa. Iata unele din avantajele acestui credit:

Creditul Alpha Housing in lei acordat prin Programul Prima Casa iti ofera posibilitatea de a achizitiona o locuinta finalizata (inclusiv o locuinta construita prin programele ANL):
• pe o perioada de creditare cuprinsa intre 10 si 30 de ani;
• cu un avans minim de doar 5% din pretul locuintei;
• valoarea creditului poate ajunge pana la maxim 66.500 euro in echivalent lei;
• fara comision de analiza dosar sau comision de administrare credit.

Casa Noua nu are un contract special cu Alpha Bank, asadar puteti vedea mai multe informatii pe site-ul bancii.

UPDATE 30.09.2013

Chiar dacă România încă traversează o perioadă de criză, accesul la locuinţe s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii ani faţă de perioada de vârf a pieţei imobiliare, datorită reducerii substanţiale a preţurilor de vânzare. Un indicator este raportul dintre preţul mediu pe metru pătrat al unui apartament şi salariul mediu lunar, indicator care pe pieţele stabile se situează în plaja de 2-3. Potrivit analizelor Kiwi Finance, acest indicator a fost mai mare de 5 în 2008, anul de explozie al preţurilor imobiliare. În cazul celor 41 de reşedinţe de judeţ analizate de Capital, inclusiv Iasi, acest indicator variază între 1,5 şi 3,1, astfel că majoritatea reşedințelor de judeţ au un indice de accesibilitate în cote stabile.

UPDATE 10.09.2013

Relansarea programului Prima Casa pentru apartamente 2 camere Iasi si nu numai, doar pentru credite în lei a scăzut cu mult cererea. Însă, pe termen lung aceste credite pot fi mai avantajoase decât alternativele în euro.

Cererea pentru actuala variantă a programului este scăzută. Dacă anterior, când se acordau şi credite în euro, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri prelucra de la 100 la 200 de dosare de credite pe zi, acum ritmul a scăzut la jumătate. Totusi, acest program va rula ani buni de aici incolo si ramane de departe cea mai buna sursa de finantare pentru un apartament nou, daca il comparam cu un credit normal ipotecar in Euro unde avansul este de 25-30 % pe cand la Prima Casa este de 5%.

UPDATE 10.08.2013

 • Fondurile la Banci deja au fost suplimentate pentru creditele in Lei. Astfel, cei interesati pot aplica acum pentru creditul Prima Casa in lei.
 • Cei cu dosarele blocate la banci pentru un credit in Euro Prima Casa, pot opta acum pentru Creditul Ipotecar in Euro al Bancii la care au dosarul sau pot opta pentru schimbarea creditului in Lei cu Prima Casa.

UPDATE 1.08.2013

Programul Guvernamental Prima Casa a fost suplimentat de catre stat cu suma de 1 miliard de RON. Apartamentele de 2 camere din Iasi intra astfel in noul program, ele urmand a fi achizitionate acum la pretul cel mai mic, deoarece bancile vor acorda credite numai in lei.

Acordarea de credite numai in lei in Iasi, pentru apartamentele de 2 camere, are urmatoarele avantaje:

 • cumparatorul, daca este salariat in lei, nu va mai fi afectat de fluctuatia cursului valutar al Euro, care in ultimii ani a crescut semnificant
 • va obtine un pret mult mai bun pentru un apartament de 2 camere deoarece creditele in lei nu vor mai acoperi costurile apartamentelor scumpe. Asadar daca acum 3-4 ani pentru un apartament de 2 camere din Iasi in Bucium, se plateau 70 000 Euro acesta poate fi achizitionat gata mobilat cu 40.000 Euro, echivalentul in lei. (apartament 2 camere iasi mobilat)