Posted on nov. 18, 2016 | 0 comments

Veste buna pentru romanii care vor sa isi cumpere o locuinta cu bani imprumutati. In ultimele luni, tot mai multe banci aleg sa reduca avansul pentru creditele ipotecare. Din punct de vedere al dobanzii, cel mai avantajos imprumut ramane in continuare creditul Prima Casa.

Legea darii in plata a creat o isterie pe piata bancara romaneasca. Acest lucru s-a tradus intr-o crestere semnificativa a avansului cerut de banci. Astfel, institutiile financiare au decis majorarea avansului celor care doreau sa contracteze un credit ipotecar. De la un procent de 5-15% s-a ajuns la unul de 45% pentru un credit ipotecar, indiferent de riscul valutar al monedei in care era contractat creditul.

Insa acum, avansul solicitat de banci pentru un credit ipotecar variaza intre 15% si 25%.

MODIFICARI PENTRU CREDITELE IPOTECARE

Bancile la care poti contracta acum un credit cu avans de 15% sunt: BCR, BRD, CEC Bank, Libra Internet Bank si Banca Transilvania. Ofiterii de credit de la BRD cer in plus o ipoteca imobiliara, pe langa cea a imobilului cumparat prin credit.

In anumite conditii, de la Leumi Bank si ING Bank, clientii pot contracta credite ipotecare cu avans zero. Este probabil un preambul pentru viitoarele credite Prima Casa cu avans zero, pentru care se cauta acum solutii de integrare in sistem. Daca ne uitam la costuri insa, vom observa ca, indiferent de avans, la un credit ipotecar de 200.000 de lei pe 22 de ani, nivelul DAE este cuprins intre 3,28% pe an si 6,69% pe an.

Cel mai mic nivel al DAE il gasim la Raiffeisen Bank, cu 3,28% si 20% avans, Veneto Banka cu 3,38% DAE si avans 25%, Garanti Bank, cu 3,47% DAE si 25% avans, CEC Bank, cu 3,52% DAE si 15% avans si BRD cu 3,65% DAE si 15% avans, potrivit unei analize economica.net.

Creditul Prima Casa, pentru cine se incadreaza in program, ramane cel mai avantajos program de creditare, chiar si in conditiile unui avans mult mai mic, 5% pentru toate bancile. Astfel, la acealasi credit de 200.000 de lei rambursabil in 22 de ani, DAE incepe de la 2,95% si se incheie la 3,39%. Aici primele cele mai ieftine cinci credite sunt de la 2,95% DAE la CEC Bank, 2,98% DAE la Leumi Bank, 2,98% DAE la Unicredit Bank, 2,99% DAE la Banca Transilvania si 2,99% DAE la Credit Agricole.