Posted on nov. 4, 2016 | 0 comments

La finalul lunii septembrie, Guvernul a suplimentat fondurile pentru Programul Prima Casa cu 500 de milioane de lei pentru anul 2016. Dupa aceasta suplimentare, s-a pus in discutie ce se va intampla cu programul in urmatoarea perioada, avand in vedere si legea darii in plata care a fortat bancile sa puna condiţii mai stricte in acordarea creditelor ipotecare. Ministrul Finantelor, a declarat recent, faptul ca programul Prima Casa va mai dura inca 5 ani.

“Ne-am gandit ca programul trebuie sa fie multi-anual, nu ca pana acum, pentru a avea o predictibilitate. Toţi cei interesaţi trebuie sa aiba posibilitatea sa-şi faca un plan pe termen mediu, sa poata conta pe acest tip de program pe o anumita perioada. Nu sa ia cine ştie ce decizii personale pentru ca nu ştiu daca Prima Casa mai continua sau nu. Avem in calcul o strategie pe 5 ani, tocmai, sa inlaturam acest sentiment de nesiguranţa. La document se mai lucreaza, dar va pot spune ca nu luam in nici un chip in calcul ca programul sa fie exclusiv pentru construcţiile noi”, a declarat ministrul Finanţelor.

Modificari in PROGRAMUL PRIMA CASA

In urma discutiilor cu actorii de pe piata imobiliara, s-a decis continuarea programului, chiar daca acum cateva luni se vehicula faptul ca programul Prima Casa va fi oprit.

„Am pornit analiza acestui program de la zero, am analizat inclusiv daca e sau nu nevoie de ‘Prima Casa’ in condiţiile in care au existat temeri ca acest program ar distorsiona piaţa. Am avut mai multe intalniri cu toţi actorii pieţei pentru a avea o imagine cat mai realista a lucrurilor. Datele puse la dispoziţie de instituţii precum Comisia de Prognoza arata ca Romania sta rau la numarul de locuinţe faţa de marimea populaţiei şi comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. in plus, tinerii sunt descurajaţi de avansul pentru creditele ipotecare. E nevoie in continuare de un program guvernamental pentru a recupera acest decalaj. Am analizat de asemenea cum este recepţionat programul şi am constatat ca s-a dublat numarul de cereri anul acesta. Ne-am uitat sa vedem daca e un şoc temporar. Dar nu, nevoia de spaţii locative este foarte mare”, a punctat ministrul Anca Dragu.

De la inceputul programului guvernamental in 2009 si pana la sfarsitul lunii iulie 2016, aproximativ 200.000 de romani si-au luat locuinte prin programul Prima Casa. Valoarea totala a garantiilor acordate de stat este de aproape 16.7 miliarde de lei.