Posted on aug. 3, 2016 | 0 comments

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat peste 21.000 de garantii Prima casa in primul semestru al acestui an, cu 40% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.Cresterea accelerata a numarului de garantii din prima parte a acestui an a fost determinata de incertitudiile privind creditarea ipotecara ca urmare a dezbaterilor si a introducerii legii darii in plata.

„Incertitudinile generate de dezbaterile publice si ulterior de adoptarea darii in plata au contribuit in mare masura la cresterea semnificativa de la inceputul acestui an a numarului de solicitari de garantare in cadrul programului Prima casa. in continuare, potrivit solicitarilor formulate de catre finantatori, necesarul de garantare in cadrul programului ramane in continuare la un nivel foarte ridicat”, au comentat reprezentantii FNGCIMM.

CHIRIA E MAI MARE DECAT RATA LA BANCA

Plafonul de garantii pentru anul 2016 al programului Prima casa a fost suplimentat cu 500 mil. lei in luna mai. Bancile care au primit plafoane au fost Alpha Bank, Creditcoop, Banca Romaneasca, Banca Tran-silvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Crédit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank. Programul Prima casa a fost principalul motor al creditarii ipotecare in ultimii ani. Stocul de credite ipotecare, atat in lei, cat si in euro, ajungea la finalul lunii iunie la echivalentul a 55,6 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.