Posted on sept. 29, 2015 | 0 comments

Nu există nici un oraș mare, centru universitar, unde chiria pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere să fie mai mică decât rata la bancă pentru o locuință similară. Scăderea dobânzilor la Prima Casă sub 4% a făcut foarte atractivă cumpărarea de locuințe.

Pentru o garsonieră care se vinde cu 30.000 de euro, adică 135.000 de lei, rata lunară la bancă este de 560-570 de lei, adică sub 130 de euro, dacă creditul este luat prin programul Prima Casă pe 30 de ani.

DE ACUM POTI INCHIRIA SAU VINDE APARTAMENTUL NOU CUMPARAT PRIN PRIMA CASA

„Cum nu există niciun oraș mare, centru universitar, unde chiria să fie mai mică de 150 de euro rezultă că cei care-și cumpără locuința plătesc lunar cu minimum 20-30 de euro mai puțin decât dacă ar sta în chirie”, a declarat analistul imobiliar Radu Zilișteanu.

Situații similare se înregistrează și în cazul apartamentelor cu două camere, pentru care prețul mediu de închiriere variază între 250-300 de euro, în funcție de oraș, dar rata prin Prima Casă este de 950 de lei, adică 211 euro, pentru un credit de 45.000 de euro. Majoritatea băncilor oferă acest tip de credit pentru care solicitantul trebuie să aibă un venit minim net de 1.400 de lei și un avans de 6.750 de lei potrivit datelor oferite de instituțiile de credit.

5 PASI INAINTE SA CUMPERI UN APARTAMENT

Desi diferenta nu este intotdeauna mare intre plata chiriei si plata ratei la banca pentru un apartament similar, răspunsul la întrebarea „Proprietar sau chiriaș?” rămâne o alegere personală care nu tine cont de statistici ci mai degraba de nevoi, dorinte etc. De asemenea, aceasta decizie variaza si in functie de evolutia pietelor imobiliare dar si a situatiei economice personale.

Care sunt avantajele cumpararii unui apartament nou in Iasi?

Avantajul cumpararii unei locuinte consta in primul rand in faptul ca rata la banca reprezinta o investitie si nu o “pierdere”. Apoi intervine puterea de decizie deoarece poti amenaja si modifica locuinta dupa gusturile tale. Un al treilea avantaj ar fi acela ca nu depinzi de proprietar si deciziile acestuia, acest lucru oferindu-ti mai multa stabilitate.

Avand in vedere ca piata de imobiliare se afla intr-un trend ascendant, achizitia unui apartament pare a fi decizia cea mai buna cand vine vorba de investitii. Astfel, este de așteptat ca locuințele noi (cu o localizare bună) să se aprecieze cel mai mult în timp, la polul opus situându-se apartamentele vechi, în special cele construite înainte de cutremurul din 1977.

O piață încă prosperă

În ciuda acestor calcule, închirierea de locuințe aduce bani buni proprietarilor. În Capitală, doar 9% din oferta de garsoniere de închiriat se încadrează în pragul de 200 de euro pe lună, în vreme ce aproximativ 16% din apartamentele cu două camere au un preț cerut de maximum 300 de euro pe lună, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro. În Timișoara, aproape 49% dintre garsoniere au un preț cerut de până la 200 de euro pe lună, iar în lasi, circa 34% dintre garsoniere se închiriază cu sume până la 200 de euro pe lună.