Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a alocat deja băncilor participante la programul Prima Casă garanţii pentru acordarea de credite. Banca Comercială Română (BCR), cel mai mare creditor în cadrul progamului, a primit pentru creditare un plafon de 220 milioane lei, din care 70 milioane lei sunt destinaţi achiziţionării locuinţelor contruite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).
Banca estimează că fondurile pe care le are la dispoziţie în cadrul programului se vor termina la finele anului.BCR beneficiază de cel mai mare plafon distribuit în programul Prima Casă 6, în cadrul căreia se acordă numai credite în monedă naţională.
Cine poate lua creditPotrivit BCR, poate beneficia de creditul Prima Casă 6 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50m².
Creditul poate fi aprobat chiar şi înainte de găsirea imobilului care urmează să fie achiziţionat, clientul având la dispoziţie 120 de zile în care să se hotărască ce locuinţă doreşte.
Dobânda este variabilă şi este formată din ROBOR la 3 luni şi o marjă standard de 2.3 pentru clienţii care îşi încasează salariul într-un cont BCR şi 2.5 pentru clienţii care nu îşi încasează salariul într-un cont BCR.Potrivit unui calcul al băncii, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment este de 1.045 lei (în cazul clientului care îşi virează salariul într-un cont BCR).
Sursa: EVZ.ro