Posted on iun. 9, 2015 | 0 comments

Guvernul a modificat si completat, miercuri, normele de implementare a Programului „Prima casa”, referitor la posibilitatea pe care o au beneficiarii programului de a trece de la o locuinta mai mica la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafata, posibilitate introdusa la inceputul acestui an, si reglementarea unor aspecte tehnice rezultate din practica derularii programului.

Astfel, in cazul trecerii de la o locuinta mai mica la una mai mare, garantiile pentru achizitionarea/construirea unei noi locuinte in cadrul programului sunt garantate cu ipoteca legala de rang I asupra noii locuinte, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor si in favoarea finantatorului, proportional cu procentul de garantare.

Ipoteca este valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare pe o perioada de cinci ani si a interdictiei de grevare cu sarcini pe toata durata garantiei.

Creditul initial trebuie lichidat integral

Beneficiarul programului care doreste trecerea de la o locuinta mai mica la una mai mare are obligatia sa utilizeze sumele obtinute din vanzarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat initial.

In cazul in care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditul acordat initial, beneficiarul se obliga sa achite din surse proprii eventuala diferenta.

Dobanzile bancilor pentru Prima Casa

Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achizitionarea/construirea noii locuinte in cadrul programului, cu conditia lichidarii creditului acordat initial, pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte.

Valoarea noii locuinte achizitionate/construite trebuie sa fie mai mare decat valoarea primei locuinte, la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului.

Cati bani sunt alocati pe 2015 pentru Prima Casa

Conform Guvernului, actul normativ raspunde, de asemenea, solicitarii unui numar mare de beneficiari, prin inserarea in norme a unui acord in ceea ce priveste posibilitatea de a inchiria o parte sau intregul imobil achizitionat prin Programul „Prima casa” sau de a stabili un sediu social in acest imobil.

Totodata, in cazul beneficiarilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul Programului, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare, chiar si inainte de expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii creditului initial.

Sursa: ziare.com