Posted on sept. 15, 2016 | 0 comments

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care aduce schimbari pe piata creditelor ipotecare. Prima modificare permite conversia creditelor in alta valuta, ori de cate ori se constata o depreciere mai mare de 20%, iar in acest caz rata creditului imobiliar trebuie sa scada cu minim 10%.

Actul normativ prevede ca de la 1 ianuarie 2017, recuperatorii de creante si dezvoltatorii imobiliari sa se inregistreze la ANPC.

Ordonanta de urgenta atinge si subiectul sensibil al comisioanelor percepute de banci. in text se precizeaza faptul ca in cazul in care clientul nu este de acord cu noile conditii cerute de institutia financiara, banca este obligata sa continue contractul in forma initiala.

CHIRIA E MAI MARE DECAT RATA LA BANCA

Revenind la conversia creditului in alta valuta, clientul o poate solicita de fiecare data, iar banca este obligata sa o accepte, cand se ajunge la momentul in care rata la creditul in valuta este mai mare cu 20% fata de cea a creditului in lei. Mai mult, conversia trebuie facuta in asa fel incat consumatorul sa beneficieze de reduceri de dobanda, comisioane, iar cumulate, sa conduca la o reducere a ratei creditului cu minimum 10%.

O alta modificare importanta prevazuta in OUG se refera la conditiile de executare silita a debitorului aflat in dificultate. „in situatia premergatoare declararii scadente a creditului sau a executarii silite, consumatorul are dreptul sa solicite creditorului vanzarea bunului imobil ipotecat direct de catre consumator. Creditorul acorda acest drept pentru o perioada de cel putin 6 luni”, apare in textul ordonantei.

De asemenea, bancherii sunt obligati de acum sa-si informeze foarte bine clientii carora le dau credite ipotecare, cu cel putin 15 zile inainte de semnarea contractului.

Modificari in PROGRAMUL PRIMA CASA

O noutate ar fi regulile impuse pentru firmele de recuperari, care nu mai au posibilitatea sa-i execute silit pe datornici. Iata cateva cateva dintre ele: hartuirea sau abuzarea datornicilor, contactarea rudelor datornicului, comunicarea cu datornicul intre orele 20:00 – 09:00 sau contactarea datornicului la locul sau de munca.

Cei care si-au luat deja un imprumut nu vor beneficia de aceste schimbari.