Posted on aug. 31, 2016 | 0 comments

Plafonul pentru programul „Prima Casa” va fi suplimentat in luna septembrie, iar in octombrie va fi finalizata o strategie pe termen mediu, de cinci ani, pentru acest program, astfel incat toate parțile implicate sa iși poata face planuri pe un astfel de termen, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Cererile pentru „Prima Casa” au crescut foarte mult in perioada discutiilor cu privire la Legea Darii in plata, iar acum se intampla la fel pentru ca „oamenii nu stiu daca programul va mai fi la anul sau nu”, a mai spus Dragu.

Modificari in PROGRAMUL PRIMA CASA
Inainte de intrarea in vigoare a legii darii in plata, bancherii au amenintat cu cresterea avansului, restrictionand astfel accesul la creditare pentru majoritatea populatiei. Cresterea avansului la 30-35% a dus insa la un blocaj un piata si implicit la o intrare in picaj a vanzarilor de credite.

Astfel, aceste scaderi masive ale creditarii au determinat unele banci din sistem pre­cum BCR, BRD si Piraeus sa se raz­gandeasca in privinta avansurilor si sa le re­duca pentru anumite categorii de clienti.

„Programul va fi suplimentat in septembrie pentru 2016 și in octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel incat sa evitam eventualele sincope in derularea programului”, a precizat ministrul Finanțelor.

5 PASI INAINTE SA CUMPERI UN APARTAMENT

Potrivit acesteia, cererea de finanțari pe „Prima Casa” a crescut foarte mult in perioada discuțiilor cu privire la Legea Darii in plata, iar acum se intampla la fel pentru ca „oamenii nu știu daca programul va mai fi la anul sau nu”.

Ministrul Finanțelor a precizat ca și in acest caz este nevoie de predictibilitate, astfel incat atat cetațenii cat și dezvoltatorii imobiliari sa iși poata face planuri pe termen mediu.

Programul „Prima Casa” a avut un plafonde garantii de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, suplimentat in mai cu 500 mil. lei in luna mai.