Posted on feb. 13, 2017 | 0 comments

Apar schimbari majore in programul ”Prima Casa”. Guvernul propune pentru 2017 un plafon al garantiilor de numai 2,5 miliarde de lei.

Prima casa 2017 presupune si diferentierea garantiilor, favorizand locuintele construite sau consolidate in ultimii 5 ani.

5 PASI INAINTE SA CUMPERI UN APARTAMENT

In curand, bancile vor primi fonduri noi pentru programul Prima Casa. Ministerul Finantelor ofera pentru 2017 2,5 miliarde de lei in garantii, fata de 2,94 miliarde de lei in 2016. Astfel anul acesta bancile vor putea acorda credite intre 5 si 6 miliarde de lei. O noutate absoluta este diferentierea garantiilor pe care statul le pune la bataie, in functie de vechimea imobilului.

Daca pana acum statul garanta 50% din totalul creditului indiferent de tipul de locuinta, Ministerul Finantelor isi propune sa favorizeze locuintele noi si sa scada la 40% garantia acordata pentru imobile vechi.

Pe scurt, daca vreti sa va depuneti dosarul la banca pentru un credit Prima Casa, iar locuinta la care visati este construita sau consolitata in ultimii 5 ani, veti obtine mult mai usor creditul. Asta pentru ca riscul pe care banca si-l asuma este mai mic.

CHIRIA E MAI MARE DECAT RATA LA BANCA

Pentru locuintele noi, in caz de neplata statul se angajeaza sa despagubeasca banca cu 50% din totalul creditului. Cand vine vorba de o casa sau un apartament mai vechi, statul nu ii va da bancii mai mult de 40%.

O alta modificare presupune simplificarea birocratiei. Adica, de acum inainte Fondul de Garantare a creditelor este delegat sa se ocupe de analiza si aprobarea dosarelor de finantare si sa radieze ipotecile in cazul rambursarilor anticipate sau la termen a creditelor. Se spera astfel ca timpul de asteptare pentru acordarea dosarului va fi scurtat cu cel putin 10 zile lucratoare.