Posted on dec. 14, 2015 | 0 comments

Guvernul a modificat si completat normele de implementare a Programului „Prima casa”. Persoanele care au beneficiat de programul „Prima casa” au posibilitatea sa treaca de la o locuinta mai mica la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafata. Modificarile legislative au intrat in vigoare de joi, 1 octombrie.

CHIRIA E MAI MARE DECAT RATA LA BANCA

In cazul trecerii de la o locuinta mai mica la una mai mare, garantiile pentru achizitionarea sau construirea unei noi locuinte in cadrul programului sunt garantate cu ipoteca legala de rang I asupra noii locuinte, in favoarea statului roman si in favoarea finantatorului, proportional cu procentul de garantare. Ipoteca este valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu sarcini pe toata durata garantiei.

Beneficiarul programului care doreste trecerea de la o locuinta mai mica la una mai mare are obligatia sa utilizeze suma obtinuta din vanzarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat initial. In cazul in care acesta suma este insuficienta pentru stingerea creditul acordat initial, beneficiarul se obliga sa achite din surse proprii eventuala diferenta. Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achizitionarea sau construirea noii locuinte in cadrul programului, cu conditia lichidarii creditului acordat initial, pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte.

Pentru respectarea conditiilor din OUG nr.60/2009, valoarea noii locuinte achizitionate sau construite trebuie sa fie mai mare decat valoarea primei locuinte, la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului.

Totodata, in cazul beneficiarilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul Programului, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare, chiar si inainte de expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii creditului initial.

5 PASI INAINTE SA CUMPERI UN APARTAMENT

Majorarea perioadei de executare a garantiilor si implicit a perioadei in care beneficiarii vor putea plati ratele restante. Plata garantiei acordate in cadrul programului, se va efectua in maximum 90 de zile de la formularea cererii de plata si nu in maximum 90 de zile de restanta.

In cazul garantiilor acordate in favoarea finantatorilor care aplica principiul impartirii in mod egal a riscurilor si pierderilor intre finantator si garant si platite inainte de aplicarea acestui principiu, dupa aprobarea repunerii, procentul de garantare este de 50% din soldul creditului repus in monitorizare. In cazul finantatorilor care nu au optat pentru aplicarea acestui principiu, garantia acopera in procent de 100% soldul creditului repus in monitorizare.